Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Με «νέα» όπλα η ΕΛ.ΑΣ.

Σκληραίνει τη στάση της απέναντι στους διαδηλωτές και μελετά τη χρήση πλαστικών σφαιρών, χρωμόσφαιρων και αντλιών νερού

Πλαστικές σφαίρες και αντλίες νερού είναι πολύ πιθανόν να αντιμετωπίσουν στο άμεσο μέλλον οι διαδηλωτές, εκτός από τα δακρυγόνα, που ως τώρα χρησιμοποιεί κατά κόρον η Ελληνική Αστυνομία. Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής άφησε για πρώτη φορά ανοικτό το ενδεχόμενο το «επίσημο» οπλοστάσιο της Αστυνομίας να εξοπλιστεί με «όπλα» των οποίων η χρήση είχε αποκλειστεί μετ' επιτάσεως στο πρόσφατο παρελθόν.

ΜΕ ΔΙΑΛΟΓΟ. «Η διεθνής εμπειρία υποχρεώνει το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας να εξετάσει όλες τις υπάρχουσες λύσεις για τη χρησιμοποίηση των καταλληλότερων μέσων ελέγχου της βίας με τους λιγότερους κινδύνους για την ακεραιότητα των πολιτών. Και σε αυτό το πλαίσιο θα εξεταστούν όλες οι ιδέες που έχουν διατυπωθεί στον δημόσιο διάλογο», επισήμανε ο Χρ. Παπουτσής.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, τόσο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη όσο και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου διατύπωσαν την άποψη ότι πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για την πραγματοποίηση διαδηλώσεων προκειμένου αφενός να διασφαλίζεται το δικαίωμα του λαού να διαμαρτύρεται δημόσια αφετέρου όμως - όπως είπαν - να μην μπορούν ολιγομελείς ομάδες διαδηλωτών να αποκλείουν το κέντρο μιας πόλης σε βάρος της δημόσιας ζωής.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ. Η συζήτηση για τη χρήση των πλαστικών σφαιρών είχε ανοίξει για πρώτη φορά το 2007, όταν και τότε οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. αναζητούσαν τρόπους να αντιμετωπίσουν τις βίαιες διαδηλώσεις, και «άναψε» ύστερα από τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008. Στις αποθήκες της ΕΛ.ΑΣ. μάλιστα βρίσκονταν και έξι όπλα, τα οποία είχε στείλει η βελγική εταιρεία FN με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 2004. Τα όπλα είχαν τη δυνατότητα να ρίχνουν πλαστικές σφαίρες αλλά και χρωμόσφαιρες, οι οποίες θα μπορούσαν να «μαρκάρουν» τους υπόπτους. Τα όπλα αυτά χρησιμοποιήθηκαν σε δύο περιπτώσεις από την Αστυνομία αλλά στη συνέχεια δεν εγκρίθηκε η γενικευμένη χρήση τους από την ΕΛ.ΑΣ.
Στατιστικές μελέτες από τη χρήση τους σε Βέλγιο, Ιταλία και Γαλλία, οι οποίες έδειξαν πως τα αποτελέσματα ήταν αμφιλεγόμενα και σε πολλές περιπτώσεις διαδηλωτές χωρίς συμμετοχή σε επεισόδια «μαρκαρίζονταν» από τις χρωμόσφαιρες, ο θανατηφόρος τραυματισμός αμερικανίδας διαδηλώτριας από χρωμόσφαιρα αλλά και οι σοβαροί τραυματισμοί διαδηλωτών από τη χρήση πλαστικών σφαιρών έβαλαν στο «ψυγείο» τη χρήση τους.
Στο ψυγείο μπήκε ουσιαστικά και η προμήθεια των οχημάτων με τα κανονάκια εκτόξευσης νερού για τη διάλυση των διαδηλωτών. Στην Ελλάδα «πρόλαβε» και ήρθε ένα όχημα από την Αυστρία, το οποίο βρισκόταν σταθμευμένο κοντά στη Βουλή τις ημέρες των απεργιακών κινητοποιήσεων του Ιουνίου και των συγκεντρώσεων των «Αγανακτισμένων», ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκεται η προμήθεια άλλων έξι οχημάτων από ισραηλινή εταιρεία.

ΚΑΙ ΚΑΜΕΡΕΣ. Τώρα όλα αυτά τα «όπλα» ξαναμπαίνουν στη δημόσια συζήτηση, καθώς είναι αρκετοί οι βουλευτές της αρμόδιας επιτροπής που έχουν θέσει ερωτήματα σχετικά με τη χρήση τους, όπως δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Ο υπουργός αποκάλυψε επίσης ότι το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. σχεδιάζει την τοποθέτηση καμερών σε περιπολικά και μοτοσικλέτες προκειμένου να βιντεοσκοπούνται οι αστυνομικές επεμβάσεις. Οπως υποστήριξε ο Χρήστος Παπουτσής στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η τοποθέτηση των καμερών θα έχει διπλό ρόλο. Αφενός να καταγράφει ενδεχόμενες αστυνομικές αυθαιρεσίες, αφετέρου «να προστατεύει την ΕΛ.ΑΣ. από κακοπροαίρετες κατηγορίες, με την προσκόμιση αδιάσειστων αποδείξεων σε περίπτωση δίκης».
Με τη χρήση των αστυνομικών καμερών, η ΕΛ.ΑΣ. εκτιμά ότι θα αποκτήσει το πλεονέκτημα στη διερεύνηση περιπτώσεων όπου βρίσκεται υπόλογη η Αστυνομία και θα μπορεί να δίνει τη δική της απάντηση με οπτικό και φωτογραφικό υλικό, η γνησιότητα του οποίου πολλές φορές αμφισβητείται από τις διωκτικές αρχές.
Επιχειρησιακός επανασχεδιασμός για τον τρόπο δράσης των ΜΑΤ αλλά και των μονάδων ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ εξετάζεται από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., «ώστε να γίνουν περισσότερο ουσιαστικά στην αστυνόμευση και λιγότερο προκλητικά για τους πολίτες», όπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Μια πρώτη απόφαση σε επιχειρησιακό επίπεδο είναι να αποφεύγονται μαζικές προληπτικές προσαγωγές, όπως αυτές που συνήθιζε να κάνει η Αστυνομία.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου