από http://eagainst.com
Μεγάλης έκτασης επεισόδια έλαβαν μέρος κατά τη διάρκεια της διήμερης απεργίας που κήρυξε η Κεντρική Ένωση Εργατών (CUT), απαιτώντας συνταγματικές αλλαγές, άμεση μείωση της φορολογίας και δωρεάν δημόσια εκπαίδευση. Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις διαρκούν ήδη τρεις μήνες και είναι οι μεγαλύτερες στη χώρα μετά το τέλος της δικτατορίας το 1990. Η συγκεκριμένη απεργία ήταν η πρώτη διήμερη κινητοποίηση που συνέβη ποτέ στην ιστορία της Χιλής.
Κατά την διάρκεια των επεισοδίων, αστυνομικός άνοιξε πυρ κατά του δεκαεξάχρονου μαθητή, Manuel Gutiérrez Reinoso. Ο αδελφός του 16χρονού, που βρίσκονταν μαζί του την ώρα του πυροβολισμού, περιέγραψε έναν μπάτσο να πυροβολεί τρείς φορές μέσα από το παράθυρο ενός αστυνομικού οχήματος. Οι ίδιοι δεν συμμετείχαν στα επεισόδια. Βρίσκονταν, όμως, εκεί για να δούν τις συγκρούσεις. Όπως παραδέχτηκε και ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, ο έφηβος πυροβολήθηκε από αστυνομικό στο στήθος κοντά σε «οδοφράγματα ασφαλείας» και, τελικά, υπέκυψε τελικά στα τραύματά του.
Περίπου 80 συνδικάτα από συγκοινωνίες και υπηρεσίες υγιεινής συμμετείχαν στην απεργία, καθώς επίσης και κόμματα, φοιτητές, συνδικαλιστές και διάφορες αναρχικές οργανώσεις. Οι απεργοί μπλοκάρισαν τα κεντρικά σταυροδρόμια της πόλης του Σαντιάγκο , και στις γειτονιές της περιφέρειας τα μέσα μαζικής μεταφοράς έγιναν στόχος διαδηλωτών που τους πετούσαν πέτρες εμποδίζοντας την μετακίνηση των απεργοσπαστών. Η αστυνομία χρησιμοποίησε χημικά και αντλίες νερού προκειμένου να τους διαλύσει. Στο La Pincoya ενας αστυνομικός πυροβολήθηκε από το πλήθος όταν οι δυνάμεις καταστολής προσπάθησαν να διαλύσουν την συγκέντρωση. Τουλάχιστον 270 λεωφορεία υπέστησαν ζημιές.
Μεγάλη πορεία πραγματοποιήθηκε και την Τετάρτη, με χιλιάδες πολίτες, δασκάλους και φοιτητές να αποκλείουν τις οκτώ λωρίδες στη λεωφόρο Αλαμέδα στο Σαντιάγο, μερικά τετράγωνα από το προεδρικό μέγαρο. Αρκετοί φορούσαν μάσκες που απεικονίζουν τον πρώην πρόεδρο της Χιλής Σαλβαδόρ Αλιέντε, ο οποίος αυτοκτόνησε στο προεδρικό μέγαρο την 11η Σεπτεμβρίου 1973, την ώρα που οι δυνάμεις του Αουγκούστο Πινοσέτ πραγματοποιούσαν πραξικόπημα. Παρόμοιες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις, όπως το Βαλπαραΐσο και η Κονσεπσιόν.
Κατά την διάρκεια της νύχτας της Τρίτης στις φτωχές γειτονίες της πόλης διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία ενώ την ίδια μέρα η αστυνομία πραγματοποίηση επιδρομές σε καταλήψεις. Όπως αναφέρει το Μεταφραστικό Δίκτυο Αντιπληροφόρησης:
Το απόγευμα της Τρίτης, 23ης Αυγούστου, ισχυρές δυνάμεις της χιλιανής αστυνομίας εισέβαλαν στο κτήριο της κατάληψης TIAO (Ανεξάρτητο Εργαστήρι Τεχνών και Χειροτεχνίας) που βρίσκεται στην οδό Γιουνγκάι, στο Βαλπαραΐζο, και λειτουργεί τα τελευταία 5 χρόνια ως χώρος αυτονομίας και αυτοδιαχείρισης.Οι πάνοπλοι μπάτσοι έσπασαν τις μεταλλικές πόρτες και τα παράθυρα της κατάληψης προκειμένου να εισβάλουν και στη συνέχεια προχώρησαν σε εκτεταμένες καταστροφές στο εσωτερικό του κτηρίου και τις υλικοτεχνικές υποδομές της κατάληψης. Οι δήμιοι του χιλιανού κράτους πέρασαν χειροπέδες στους συντρόφους που βρίσκονταν εντός της κατάληψης υπό την απειλή όπλου ενόσω όργανα του εγκληματολογικού διενεργούσαν εξονυχιστικό έλεγχο στο κτήριο. Παράλληλα, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με τεθωρακισμένα οχήματα ρίψης δακρυγόνων και αύρες είχαν στρατοπεδεύσει έξω από την κατάληψη. Την ίδια στιγμή περιπολικά και δυνάμεις της Τροχαίας είχαν αποκλείσει τους γύρω δρόμους καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση αλληλέγγυων στην κατάληψη.Η επιδρομή των μπάτσων, που παρέμειναν στο χώρο για παραπάνω από μία ώρα, πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία εισαγγελέα ενώ το έγγραφο της διαταγής της έρευνας ανέφερε άλλη διεύθυνση από αυτήν της κατάληψης. [...] Την ίδια μέρα άλλη μία πολιτιστική κατάληψη στην πανεπιστημιακή συνοικία του Σαντιάγο αποτέλεσε στόχο επίθεσης των ένστολων καθαρμάτων, που εισέβαλαν, όπως και στην περίπτωση της κατάληψης ΤΙΑΟ, σε αναζήτηση υλικών για την κατασκευή μολότοφ, χωρίς όμως να βρουν τίποτα σε καμία από τις δύο καταλήψεις.
1.394 συλλήψεις είναι ο απολογισμός μέχρι στιγμής, σε ολόκληρη τη χώρα ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από τις συγκρούσεις. ‘Eνας 18χρονός ακόμα ο Mario Pinto Parraguez, που πυροβολήθηκε από την αστυνομία στο μάτι, βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα.
Πολλές δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τη δημοτικότητα της δεξιάς κυβέρνησης του Sebastian Pinera να βρίσκεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, ενώ πολλοί εικάζουν πως πρόκειται για τον λιγότερο δημοφιλή πρόεδρος από την περίοδο της Χιλιανής μεταπολίτευσης το 1990.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου