FACEBOOK , το μεγάλο φακέλωμα;
από τον "Ελεύθερο Τύπο" (Σάββατο 1 Μαρτίου 2008) :
"Cover Story- Τεχνολογία
Στο facebook έχω μόλις 30 φίλους. Αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό, αρκεί να
πιστεύεις πως διαθέτεις περισσότερους στην πραγματική ζωή. Η καλή υπηρεσία μού προώθησε μία διαφήμιση με την οποία με προτρέπει να αγοράσω ένα βιβλίο προκειμένου, εύκολα και γρήγορα, να διπλασιάσω τον αριθμό των ηλεκτρονικών μου φίλων. Δεν θέλω, αν και για τα ήθη του δικτύου θα έπρεπε. Είναι, τουλάχιστον, υποτιμητικό να διαθέτεις μόλις 30 φίλους σε ένα περιβάλλον 60 εκατομμυρίων ανθρώπων. Το facebook θα ήθελε να γίνουμε όλοι φίλοι μεταξύ μας. Ει δυνατόν, όλοι οι άνθρωποι που περπατούν και αναπνέουν στον πλανήτη.
Να αναρτήσουμε φωτογραφία, στοιχεία ταυτότητας και να συμμετέχουμε με χαρά στις ηλεκτρονικές εφαρμογές που μας ζητούν να δηλώσουμε ποια είναι η αγαπημένη μας στάση στο σεξ. Εκ των πραγμάτων, για αρκετούς ανθρώπους που περνούν τη μέρα τους στο facebook η αγαπημένη τους στάση είναι το 11, κοινώς δύο κορμιά παραλλήλως ξαπλωμένα χωρίς καμία απολύτως επαφή. Αλλά, μισό λεπτό, εδώ χρειάζονται κάποιες εξηγήσεις, αν και όσοι δεν γνωρίζετε τι ακριβώς είναι το facebook θα ήταν καλύτερο να προσπεράσετε το κείμενο.
Όμως, σας θέλουμε εδώ. Το facebook, λοιπόν, περιγράφεται εύσχημα ως μια
υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι άνθρωποι μπορούν να επικοινωνούν με τους φίλους τους, να δημιουργήσουν καινούργιες σχέσεις, να συγκροτήσουν ομάδες κοινού ενδιαφέροντος. Ο μέσος χρήστης ξοδεύει 20 λεπτά τη μέρα στο facebook. Τις τρεις πρώτες εβδομάδες, όμως, διαθέτει ώρες ολόκληρες αναζητώντας φίλους και ανταλλάσσοντας μηνύματα. Αυτή είναι η καλή επεξήγηση της υπηρεσίας. Η κακή λέει πως το facebook είναι ένα παγκόσμιο φακέλωμα προς χάρη των μεγάλων πολυεθνικών και των διαφημιστών, που αποθεώνουν τα εξειδικευμένα δημογραφικά στοιχεία. Φιλικό στο χρήστη. Μπορείτε να δημιουργήσετε μία προσωπική σελίδα, η οποία ουσιαστικά υποδηλώνει το δικτυακό σας στίγμα. Αν θέλετε, όμως, να σας βρουν οι παλαιοί συμμαθητές και οι φίλοι, είστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσετε το όνομα που αναγράφεται στην ταυτότητά σας. Για πρώτη φορά στην Ιστορία τόσα εκατομμύρια άνθρωποι έδωσαν με προθυμία το αληθινό τους όνομα σε ένα μέσο που είναι προσβάσιμο από όλους. Η εγγραφή, όμως, δεν μπορεί να γίνει χωρίς μία έγκυρη ηλεκτρονική διεύθυνση. Έχουμε, λοιπόν, περίπου 60 εκατομμύρια ονόματα που αντιστοιχούν σε ίδιο αριθμό ηλεκτρονικών διευθύνσεων. Το σύστημα σε προτρέπει να αναρτήσεις τη φωτογραφία σου και φωτογραφίες φίλων.
Χαριτωμένο; Όχι και τόσο. Το facebook είναι η μεγαλύτερη φωτογραφική βάση δεδομένων που δημιουργήθηκε ποτέ.
Στους υπολογιστές του είναι αποθηκευμένες 2 δισεκατομμύρια φωτογραφίες, ούτε το σύστημα συνοριακών ελέγχων των ΗΠΑ δεν έχει τόσες. Μέχρι να διαβάσετε αυτήν την πρόταση στη βάση θα έχουν προστεθεί εκατοντάδες χιλιάδες φωτογραφίες. Κάθε μέρα 14 εκατομμύρια φωτογραφίες εμπλουτίζουν το φωτογραφικό άλμπουμ της υπηρεσίας. Η συντριπτική πλειονότητα των χρηστών έχει τοποθετήσει προσωπική φωτογραφία.
Μπορεί να είναι και η δική σας κάπου εκεί, εν αγνοία σας και μάλιστα
ταυτοποιημένη στο πρόσωπό σας. Πώς; Κάποιος φίλος σας «ανέβασε» φωτογραφία σας στο προσωπικό του άλμπουμ, χρησιμοποίησε τη δυνατότητα λεζάντας και έτσι όταν ο δείκτης του mouse περάσει πάνω από το πρόσωπό σας, αποκαλύπτεται και το όνομά σας. Οι χρήστες έχουν κάποιους περιορισμούς στην περιήγηση των προφίλ. Ούτως ή άλλως, δεν μπορείς να βουτήξεις σε εκατομμύρια εγγραφές, θα πνιγείς. Αλλά το facebook μπορεί να τους δει όλους. Και να τους περάσει από λεπτό κόσκινο. Ως υπηρεσία είναι εξαιρετικά εύχρηστη ως και χαριτωμένη.
Διατίθεται ένα πλήθος εφαρμογών με τεστ προσωπικότητας, τα οποία σου
αποκαλύπτουν πόσο καλός εραστής είσαι ή σε ποιο είδος καταστροφής
αντιστοιχείς. Για να δεις, όμως, τα αποτελέσματα, θα πρέπει να καλέσεις και
άλλους είκοσι φίλους να ακολουθήσουν το ίδιο μονοπάτι, δηλαδή να
χρησιμοποιήσουν την ίδια εφαρμογή. Έτσι, όσο εσύ απαντάς σε ερωτηματολόγια για να μάθεις με ποιον τρόπο φιλάς, προσφέρεις στην καλή υπηρεσία την ευκαιρία να μάθει όχι μόνο τα δημογραφικά σου στοιχεία, αλλά και από ποιο πλευρό κοιμάσαι το βράδυ. Και φαίνεται ότι κοιμάσαι βαθιά.
Δωρεάν τυρί
Το facebook δεν κρύβει πως δωρεάν τυράκι σερβίρεται μόνο σε ποντικοπαγίδες.
Οι μεγαλύτερες εταιρίες μετρήσεων συνεργάζονται μαζί του, όπως, βέβαια, και
οι ισχυρότερες πολυεθνικές, αφού διαπιστώνουν ότι μπορούν να κατευθύνουν τη διαφημιστική τους καμπάνια στο πλέον εξειδικευμένο κοινό που δημιουργήθηκε ποτέ. Ήδη οι μεγαλύτερες εμπορικές επωνυμίες του πλανήτη έχουν υπερήφανα ανακοινώσει τη συνεργασία τους με την υπηρεσία. Μπορείτε, όμως, να δοκιμάσετε και εσείς να διαφημιστείτε σε κοινό της επιλογής σας με προσιτό κόστος. Η διαφημιστική πλατφόρμα του facebook είναι τόσο έξυπνη που το μήνυμά σας θα φτάσει μόνο στους σωστούς αποδέκτες. Μεταξύ μας, πρόκειται για ένα τεράστιο πείραμα του σύγχρονου καπιταλισμού. Μπορείς να κάνεις λεφτά από τη φιλία; Ναι, μπορείς, αρκεί να αντικαταστήσεις τα λόγια από τον ήχο του πληκτρολογίου. Αρκεί να δείξεις πως το εύρος της δικτυακής κοινωνικότητας είναι σημαντικότερο από την ουσία της πραγματικής επαφής.
Έτσι, διαβάζουμε στις τελευταίες μελέτες για το φαινόμενο πως η επιτυχία
του βασίζεται στην τάση των ανθρώπων να ομαδοποιούνται και να μιμούνται ο
ένας τον άλλο. Ο ένας φίλος προσελκύει τον άλλο. Για τις νεαρές ηλικιακά
ομάδες η εγγραφή στο facebook είναι τόσο απαραίτητη όσο η κατοχή κινητού
τηλεφώνου. Αφού είναι όλοι εκεί! Οι άνθρωποι λένε τα πάντα στο facebook και
τα υπογράφουν με το πραγματικό τους όνομα, την ηλεκτρονική διεύθυνση και τη φωτογραφία τους. Και το facebook διαθέτει τεράστια μνήμη και όλη την καλή διάθεση για να συνεργαστεί με τις αρμόδιες υπηρεσίες, αν του ζητηθεί. Δεν χρειάζεται να σας το πει κάποιος τρίτος, το λέει και η άδεια χρήσης της
υπηρεσίας, εκείνο το μακρύ κείμενο κάτω από το οποίο πάντα δηλώνουμε πως
συμφωνούμε με όσα γράφει. Μεταφράζουμε: «Όταν χρησιμοποιείτε το facebook ισως δημιουργήσετε το προσωπικό σας προφίλ, σχέσεις, ανταλλάξετε μηνύματα και κάνετε χρήση των εφαρμογών του διοχετεύοντας προσωπικές πληροφορίες σε διάφορα κανάλια. Εμείς συλλέγουμε αυτές τις πληροφορίες για να σας προσφέρουμε εξατομικευμένες εφαρμογές». Τι μας λέει; Πως επεξεργάζονται προσωπικά στοιχεία. Το κάνουν όλοι, αλλά στο facebook οι χρήστες κάνουν μια καθημερινή online ψυχανάλυση καταθέτοντας τις προτιμήσεις τους ακόμα και για τα πλέον προσωπικά θέματα.
Το facebook δεν χρειάζεται να δημιουργεί περιεχόμενο για να προσελκύσει
χρήστες. Οι χρήστες δημιουργούν περιεχόμενο και αυξάνουν τον αριθμό των
συνδέσεων. Το facebook μόνο ρωτάει με έξυπνο τρόπο.
Ρωτάει αλλά δεν ξεχνάει:
«Όταν τροποποιείτε τις προσωπικές πληροφορίες που έχετε διαθέσει, το
facebook κρατάει αντίγραφο των προηγούμενων πληροφοριών για ένα εύλογο
χρονικό διάστημα». Ευτυχώς, όμως, μας λέει πως πρέπει να έχουμε κατά νου
ότι τα προσωπικά μας δεδομένα μπορεί να εκτεθούν σε κακόβουλα μάτια: «Δεν
μπορούμε να σας εγγυηθούμε ότι τα προσωπικά σας δεδομένα δεν θα εκτεθούν σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα. Αντιλαμβάνεστε και αποδέχεστε ότι ακόμα και αν διαγράψετε τις προσωπικές σας πληροφορίες, αυτές μπορεί να έχουν μείνει αποθηκευμένες σε σελίδες τρίτων».
Θέλετε ένα παράδειγμα;
Πολύ πρόσφατα γόνοι γνωστών πολιτικών και επιχειρηματικών οικογενειών της χώρας είδαν να ξετυλίγεται στις σελίδες κυριακάτικης εφημερίδας όλο το κουβάρι των κοινωνικών γνωριμιών τους. Οι περισσότεροι χρήστες δεν αξιοποιούν τη δυνατότητα να απομονώσουν το προφίλ τους, επιτρέποντας την προβολή του μόνο στους φίλους τους.
Αν, όμως, έχουμε να κάνουμε με εξουσιοδοτημένες κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, τότε το facebook θα χαρεί να εξυπηρετήσει:
«Χρησιμοποιώντας το facebook συμφωνείτε στη μεταφορά προσωπικών σας
δεδομένων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Μπορεί να υποχρεωθούμε να διαθέσουμε τα προσωπικά σας στοιχεία έπειτα από νομικές αιτήσεις ή
δικαστικές αποφάσεις. Αυτό μπορεί να σημαίνει τη διανομή πληροφοριών σε
τρίτες εταιρίες, δικηγόρους ή πράκτορες κυβερνητικών υπηρεσιών».
Στο facebook θα παραμείνεις έστω και νεκρός. Μπορεί να ακούγεται γλυκό
καθώς οι φίλοι σου σπεύδουν στη σελίδα σου και γράφουν διάφορα όμορφα, αλλά από ένα σημείο και μετά γίνεσαι ένας ηλεκτρονικός βρικόλακας. Η υπηρεσία θέλει στοιχεία και ένα φορτίο χαρτιά για να διαγράψει το προφίλ ενός ανθρώπου που πέθανε. Ίσως να είναι, τελικά, η σύγχρονη εκδοχή της έννοιας για τη μετά θάνατο ζωή, που μπορεί να είναι και καλύτερη από μια ζωή στο facebook.
Οι άνθρωποι πίσω από το facebook
Το facebook δεν πωλείται, τουλάχιστον προς το παρόν. Η κεφαλαιοποίησή του
αποτιμάται στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Έχει προσελκύσει τις μεγαλύτερες εταιρίες της δικτυακής οικονομίας, αλλά περιόρισε τη συμμετοχή τους σε μικρό ποσοστό των μετοχών. Ακούστηκαν αρκετές ενδιαφέρουσες φήμες περί εξαγοράς, αλλά καμία δεν ανταποκρίνεται, όπως φαίνεται, στην αλήθεια.
Εξίσου ενδιαφέρουσα, όμως, είναι η πραγματικότητα για τη μετοχική σύνθεση
της εταιρίας. Ο σταρ, αυτός που αναλαμβάνει να δανείζει πρόσωπο και φωνή
στο facebook, είναι ο Μαρκ Ζούγκεμπεργκ, ο πρώην φοιτητής που δημιούργησε την υπηρεσία. Ο ίδιος έχει κατηγορηθεί πως «έκλεψε» την ιδέα από μια άλλη υπηρεσία. Στο διοικητικό συμβούλιο υπάρχουν άλλοι δύο άνδρες. Ο Τζιμ Μπρέιερ, που εκπροσωπεί ένα venture capital, και ο Πίτερ Θίελ. Ο Θίελ ξέρει από επενδύσεις. Είχε συμμετάσχει στη δημιουργία της πετυχημένης υπηρεσίας ηλεκτρονικών πληρωμών, του paypal. Έτσι, δέχθηκε να τοποθετήσει και 500.000 δολάρια στο facebook. Σήμερα το μερίδιό του αξίζει πάνω από 1 δισ. δολάρια.
«Μπορείς να έχεις μια τράπεζα που δεν κινδυνεύει από επανάσταση, αρκεί να
την εγκαταστήσεις στο Βανουάτου», λέει ο Θίελ, που λατρεύει τους
φορολογικούς παραδείσους και μισεί τους φόρους. Δεν είναι ο μόνος που το
πιστεύει. Πιστεύει και άλλα. Πως ο ιδανικός κόσμος είναι έξω από τα όρια
του πραγματικού, είναι εικονικός και ελέγχεται από μηχανές με νοημοσύνη
υψηλότερη της ανθρώπινης. Αν πείτε πως λέει βλακείες, θα σας απαντήσει ότι
με κάτι τέτοια έγινε πλούσιος και δεν θα έχει άδικο. Ας δούμε και το τρίτο
μέλος του διοικητικού συμβουλίου, τον Τζιμ Μπρέιερ. Ο Τζιμ, μέσω των
συμμετοχών του σε άλλες εταιρίες, είναι στενά, πολύ στενά, συνδεδεμένος με
την Q-Tel. Τι είναι πάλι αυτό; Είναι ένα venture capital, ένα επενδυτικό
κεφάλαιο, που ελέγχεται, επισήμως, από τη CIA. Σκοπός του είναι να συνδέει
την καλή υπηρεσία με την τεχνολογία αιχμής, επενδύοντας σε εταιρίες με
αντικείμενο χρήσιμο για τα ζωτικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Αν μη τι άλλο, φακέλωμα τέτοιου μεγέθους έχει και ενδιαφέρον, αλλά και
ζωτική χρησιμότητα για τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.
"
Έρευνα...
...που πραγματοποιήθηκε σε αμερικανικά πανεπιστήμια έδειξε πως το facebook
είναι το δεύτερο πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο, μαζί με το σεξ και την
μπίρα. Πρώτο είναι το ipod. Κάθε μέρα 200.000 άνθρωποι δημιουργούν σελίδα
στην υπηρεσία. Κάθε χρήστης «ανεβάζει» κατά μέσο όρο 44 φωτογραφίες
συνδεδεμένες με το προφίλ του. Το facebook είναι ο έκτος δημοφιλέστερος
δικτυακός τόπος στο Internet. Χώρες με τους περισσότερους χρήστες: ΗΠΑ,
Καναδάς, Βρετανία, Αυστραλία, Τουρκία.
Facebook, το μεγάλο φακέλωμα; 2
Η αρχική χρηματοδότηση του Facebook ($US 500.000), προήλθε απο τον πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο της Paypal, Peter Thiel. Ο Peter Thiel είναι συγγραφέας του αντι-πολυπολιτισμικού βιβλίου “The Diversity Myth” (Ο μύθος της Ποικιλομορφίας) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της συντηρητικής, ριζοσπαστικής ομάδας VanguardPAC.
Ο δεύτερος γύρος χρηματοδότησης του Facebook ($US 12.700.000 ) προήλθε από την επενδυτική εταιρία Accel Partners. Ο manager της εταιρίας, James Breyer, υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της R&D firm BBN Technologies, μιας από τις εταιρίες που συνέβαλαν στην ανάπτυξη του internet.
Υπήρξε επίσης πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Επενδύσεων (National Venture Capital Association), την ίδια εποχή που στο Διοικητικό Συμβούλιό της συμμετείχε και ο Gilman Louie, Διευθύνων Σύμβουλος της In-Q-Tel, μιας επενδυτικής εταιρίας, που ιδρύθηκε από την CIA to 1999. Βασικός τομέας εξειδίκευσης της In-Q-Tel είναι οι “τεχνολογίες εξόρυξης πληροφοριών” (data mining technologies).
Στην Εθνική Ένωση Επενδύσεων ( National Venture Capital Association), ταυτόχρονα με τον Gilman Louie, συμμετείχε και η Dr Anita Jones, η οποία είχε υπάρξει επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της In-Q-Tel και διευθύντρια (director) του Defence Research and Engineering for the US Department of Defence (έρευνα αμυντικής εφαρμοσμένης μηχανικής για το αμερικάνικο υπουργείο άμυνας).
Είχε επίσης υπάρξει σύμβουλος του Υπουργού Άμυνας και υπεύθυνη (overseeing) της DARPA (Defence Advanced Research Projects Agency – Υπηρεσία Προωθημένων Αμυντικών Ερευνών).
Παρακλάδι της DARPA είναι το IAO (Information Awareness Office – Διεύθυνση Συλλογής Πληροφοριών), που ιδρύθηκε από την DARPA το 2002, στα πλαίσια του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Το 2003, το IAO έθεσε σε εφαρμογή το πρόγραμμα Total Information Awareness (Πλήρης Συλλογή Πληροφοριών), το οποίο, μετά από μια δημοσιογραφική έρευνα, προκάλεσε τις καταγγελίες “οργανώσεων για τα πολιτικά δικαιώματα” (σαν αντισυνταγματική πρακτική, που καταπατά τα πολιτικά δικαιώματα, οδηγεί στην πλήρη παρακολούθηση των πολιτών και στην εγκαθίδρυση ολοκληρωτικών δομών εξουσίας στις ΗΠΑ), με αποτέλεσμα το Κογκρέσο, μετά από έρευνα των δραστηριοτήτων της IAO, να εκδώσει εντολή διακοπής χρηματοδότησης του συγκεκριμένου προγράμματος.
Θα μου πείτε τώρα, και τι σχέση έχει το Facebook;
Καμία, πέραν των εξής γεγονότων:
1) Η CIA, στρατολογεί προσωπικό μέσω ενός group στο Facebook, χρησιμοποιώντας την επωνυμία National Clandestine Service (Εθνική Μυστική Υπηρεσία).
2) Η απότομη γιγάντωση του Facebook οφείλεται στην χρηματοδότησή του, από την επενδυτική εταιρία Accel Partners, που αναφέραμε στην αρχή, με τις “παράξενες” συγχρονικότητες.
3) Έντονες φήμες που κυκλοφορούν στην Αμερική, ισχυρίζονται πως το Facebook είναι το νέο προσωπείο του προγράμματος Total Information Awareness της IAO που, μετά την διακοπή της χρηματοδότησής του από το Κογκρέσο, τρέχει πλέον σαν Μαύρο Πρόγραμμα (= παράνομα και κρυφά προγράμματα που διεξάγονται, υπό από την κάλυψη νομιμοφανών δραστηριοτήτων).
Το Facebook, στους Όρους Χρήσης γράφει :
“Δημοσιεύοντας οποιοδήποτε υλικό, σε οποιοδήποτε σημείο του σάιτ, αυτομάτως χορηγείτε [...] στο Facebook την αμετάκλητη, διαρκή, μη αποκλειστική, μεταβιβάσιμη, πλήρως εξοφλημένη, παγκόσμια άδεια να χρησιμοποιεί, αντιγράφει, εκτελεί, επιδεικνύει, επαναμορφοποιεί, μεταφράζει, αποσπά και διανέμει αυτές τις πληροφορίες και αυτό το υλικό, να παράγει εργασίες απ΄αυτό ή να το ενσωματώνει σε άλλες εργασίες και να μεταβιβάζει την άδεια χρήσης σε άλλους.”
Στους Ορους Ιδιωτικότητας (privacy policy) αναφέρει:
“Το Facebook μπορεί επίσης να συλλέξει πληροφορίες για σας, από άλλες πηγές, όπως εφημερίδες, blogs, υπηρεσίες στιγμιαίων μηνυμάτων, και από άλλους χρήστες των υπηρεσιών του Facebook (πχ. ετικέτες-tags φωτογραφιών) [...] Χρησιμοποιώντας το Facebook, συναινείτε στο να αποσταλούν και να γίνει επεξεργασία των προσωπικών σας στοιχείων στις Ηνωμένες Πολιτείες.”
Στους Όρους Χρήσης επίσης γίνεται απαιτητό, τα στοιχεία που δίνονται να είναι τα πραγματικά, τα βίντεο (και οι φωτογραφίες) που δημοσιεύονται να είναι γυρισμένα από μας ή τους φίλους μας –κατά προτίμηση με ιδιωτικές στιγμές– και η δικτύωση μας να γίνεται με ανθρώπους που γνωρίζουμε στην πραγματική ζωή.
Το σάιτ μας προτρέπει να δημοσιεύσουμε τη φωτογραφία μας, τις φωτογραφίες των φίλων και συγγενών μας, τους αριθμούς τηλεφώνων μας, διευθύνσεις, πτυχία, επάγγελμα, τόπο εργασίας, θρησκευτικές και πολιτικές πεποιθήσεις, οικογενειακή κατάσταση, ηλικία, γενέθλια, ακόμα και να σημειώνουμε πάνω στις φωτογραφίες τα ονόματα των φίλων ή συγγενών μας και την σχέση που έχουμε μαζί τους. (Κάθε πότε κατουράμε, εμείς ή οι φίλοι και συγγενείς μας, νομίζω δεν το ρωτάει.)
Υπάρχουν άπειρα groups προτιμήσεων, πεποιθήσεων, αρεσκειών κι απαρεσκειών που μπορούμε να “στηρίξουμε”, εγγραφόμενοι ως μέλη. Όλα αυτά τα πιθανά και απίθανα στοιχεία, συσσωρεύονται μαζί σε 4-5 σελίδες, όπου όποιος τα μελετήσει μας μαθαίνει καλύτερα κι απ΄τη μάνα μας.
Γράφει η Wikipedia, σχετικά με το IAO:
“Το IAO έχει ως δεδηλωμένη αποστολή του, την συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων πληροφοριών για τον καθένα, σε έναν κεντρικό τόπο, ώστε να καταστεί εύκολη η επεξεργασία τους από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, περιλαμβάνοντας (αν και όχι περιοριζόμενο σε) διαδικτυακή δραστηριότητα, ιστορικό κίνησης πιστωτικών καρτών, ιστορικό αεροπορικών μετακινήσεων, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, ιατρικό ιστορικό, πιστοποιητικά σπουδών, άδειες οδήγησης, λογαριασμούς παροχής υπηρεσιών, επιστροφές φόρων και οποιαδήποτε άλλη διαθέσιμη πληροφορία.
[...]Το παγκόσμιο διαδίκτυο θεωρείται ως μία “μη δομημένη δημόσια πηγή πληροφοριών” επειδή είναι δημόσια προσβάσιμο και περιλαμβάνει πολλούς διαφορετικούς τύπους πληροφοριών –όπως blogs, emails, αρχεία επισκέψεων sites, κλπ– τα οποία πρέπει να αναλυθούν και ν΄αποθηκευτούν κατάλληλα.
[...] Η Κλιμακωτή Ανάλυση Κοινωνικών Δικτύων-SSNA (Scalable Social Network Analysis) βοηθάει στην ανάπτυξη τεχνικών, βασισμένων στην ανάλυση κοινωνικών δικτύων, ώστε να δημιουργηθούν μοντέλα των βασικών χαρακτηριστικών των τρομοκρατικών ομάδων και να γίνει διαχωρισμός αυτών των ομάδων από άλλου τύπου κοινωνικές ομάδες.
Ο Jason Ethier, του Northeastern University, είπε τα ακόλουθα στην μελέτη του για το SSNA:
Η σκοπιμότητα του προγράμματος αλγορίθμων του SSNA είναι να επεκταθεί η τεχνική της ανάλυσης των κοινωνικών δικτύων, ώστε να βοηθήσει στην διάκριση των πυρήνων πιθανών τρομοκρατών, από τις νομοταγείς ομάδες ανθρώπων… Για να καταστεί επιτυχές το SSNA, θα απαιτηθούν πληροφορίες για την κοινωνική αλληλεπίδραση της πλειοψηφίας των ανθρώπων του πλανήτη. Καθώς το Υπουργείο Άμυνας δεν μπορεί εύκολα να διακρίνει μεταξύ τρομοκρατών και ειρηνικών πολιτών, θα απαιτηθεί να γίνει συλλογή πληροφοριών αθώων πολιτών, όπως και πιθανών τρομοκρατών.“
Πηγές:
Προτεινόμενο άρθρο:
Facebook και κατάθλιψη
Ευστράτιος Παπάνης, Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου
Ένα ανησυχητικό στοιχείο που προέκυψε από την έρευνα του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι το αίσθημα κενού, που συνεπάγεται η πολύωρη χρήση του facebook, των 'chat rooms' και των άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης: Σχέσεις επιφανειακές, φρενήρεις, στιγμιαίες δημιουργούνται, μεταλλάσσονται και διαγράφονται με ένα κλικ. Νεαρά άτομα που εφευρίσκουν πολλαπλά προσωπεία, ανάλογα με την πλευρά του εαυτού, που θέλουν να παρουσιάσουν. Χρήστες που καπηλεύονται και οικειοποιούνται προφίλ άλλων ατόμων. Έκφραση κάθε συναισθήματος, παρόρμησης ή ενστίκτου χωρίς κανένα πρόσχημα. Επικοινωνία στην οποία, ακόμα και η χρήση κάμερας, αποκρύπτει τη γλώσσα του σώματος, αποδυναμώνοντας την αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων.
Πλευρές της προσωπικότητας, που αναδεικνύονται αλόγιστα, χαρακτηριστικά που δραματοποιούνται για να εντυπωσιάσουν. Χρήστες άτολμοι στην προσωπική τους ζωή, με περίπλοκες οικογενειακές βιογραφίες, απαξιωμένοι από το εκπαιδευτικό σύστημα, αναδομούν την αυτοεκτίμησή τους μέσα από συγκρίσεις (π.χ. compare hotness) και διαγωνισμούς του Facebook, εισπράττουν φιλοφρονήσεις για την απόκρυφη φωτογραφία που 'ανέβασαν'. Γυναικεία σαγηνευτικά και εν πολλοίς ψεύτικα προφίλ, που προκαλούν ρίγη σε χιλιάδες άγνωστους θαυμαστές, εικονικά κεράσματα και δώρα, υπενθύμιση γενεθλίων και σημαντικών στιγμών και έξαφνα ο πολύωρος χρήστης βυθίζεται σε μια ουτοπία κοινωνικότητας, γίνεται το επίκεντρο της προσοχής σε άτομα που υπό άλλες συνθήκες δεν θα θυσίαζαν γι'αυτόν ούτε λεπτό από το χρόνο τους. Μια ιδιότυπη ψυχοθεραπεία χωρίς κανόνες και όρια.
Οι δεξιότητες που πρέπει να καλλιεργηθούν για μια επιτυχημένη προσωπική κοινωνική προσαρμογή, τώρα αντικαθίστανται από άλλες που εγγυώνται ότι η εικονική προσωπικότητα και τα διαδικτυακά επιτεύγματα θα γίνονται διαρκώς αποδεκτά.
Η πραγματική ζωή φαντάζει ανιαρή, αργή, πληκτική, ανούσια. Οι σχέσεις, με τα τυπικά και τους κανόνες που επιβάλει η κοινωνία, απαράδεκτες. Το αίσθημα κενού καθώς ο χρήστης επαναφέρεται στην πραγματικότητα, ανήκεστο Η νέα γενιά που βίωσε την παγίωση του διαδικτύου μετά το 1995, που ανατράφηκε με online παιχνίδια και internet καφέ, που μέσα από το κινητό μπορεί να συνεχίσει απρόσκοπτα ό,τι άρχισε στον υπολογιστή, παρατείνοντας ακόμα περισσότερο τις ώρες χρήσης, έχει πρόβλημα συνεννόησης με τις υπόλοιπες γενιές, που δεν κατανοούν την ελκυστικότητα του ιντερνέτ. Η επικοινωνία και οι σχέσεις στην πραγματική ζωή απαιτούν διαπραγμάτευση, ρίσκο, υπομονή, επένδυση χρόνου και συναισθήματος. Η έκβασή τους πολλές φορές αμφίβολη. Αυτός που τις επιχειρεί δεν δέχεται άμεση ενίσχυση, όπως συμβαίνει στο διαδίκτυο, ειδικά σε μια κοινωνία που η συλλογικότητα φθίνει και ο ατομισμός ανακηρύσσεται σε πρώτιστη αξία. Οι σημερινοί νέοι, που μεγαλώνουν γνωρίζοντας άριστα την ηδονή του 'social networking', που χρησιμοποιούν το facebookπερισσότερο από πέντε ώρες την ημέρα ,αποδίδουν στις πραγματικές τους ταυτότητες λιγότερη αξία σε σύγκριση με τις διαδικτυακές και δεν μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά στον αληθινό κόσμο. Νιώθουν κατάθλιψη για την ανικανότητα αυτή, αδυνατούν να αντλήσουν ευχαρίστηση από μη ακραίες καταστάσεις, όπως αυτές των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Για το λόγο αυτό τις επιζητούν και στην πραγματική ζωή, με αποτέλεσμα πολλές φορές να φέρονται αντικοινωνικά. Βιώνουν στερητικά σύνδρομα, όταν δεν έχουν πρόσβαση και εξαρτούν την αυτοεκτίμησή τους από ένα πληκτρολόγιο ή joystick. Ο πολύωρος χρήστης αποδίδει μεγαλύτερη σημασία σε μια κακή βαθμολογία στα ratings του facebook, παρά σε μια αποδοκιμασία του δασκάλου ή των γονιών του. Πραγματικές σχέσεις καταστράφηκαν όταν ο ένας από τους δύο συντρόφους ανακάλυψε ότι ο άλλος έκανε flirt στοfacebook ή διατηρούσε ένα πολύ επιτυχημένο προφίλ.
Η φιλία και η επικοινωνία επανανοηματοδοτείται: Ο 'άλλος', ο συνομιλητής σε ένα chat room δεν είναι ένα αμιγώς πραγματικό πρόσωπο, αλλά ένα προσωπείο, ένα κράμα από αληθινές ιδιότητες και φαντασιακές προβολές. Οι αισθητηριακές αναπαραστάσεις μηδαμινές. Ο χρήστης μιλά σε ένα πρόσωπο που ο ίδιος κατασκευάζει. Προβάλλει επάνω του τις επιθυμίες του, τις ελλείψεις του, τις προσδοκίες του και τις φαντασιώσεις του. Ο 'άλλος' ανάγεται σε μορφή ιδεατή. Η απογοήτευση είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό, όσων αποφασίζουν να συναντηθούν στην πραγματική ζωή.
Στο Facebook ο κόσμος είναι αταξικός. Ο πλούτος, το φύλο, η ηλικία, η καταγωγή, η εθνικότητα, το παρελθόν, τα επιτεύγματα δεν έχουν καμιά σημασία. Εξάλλου, καθένας μπορεί να προσποιηθεί οτιδήποτε. Η διαπραγμάτευση γίνεται επί ίσοις όροις, αλλά με τον διαρκή κίνδυνο να αποδειχθεί φενάκη. Οι περισσότεροι νέοι εκφράζουν αποτροπιασμό και θλίψη, όταν επιχειρούν να μεταφέρουν αυτή την εμπειρία στην πραγματική ζωή. Βυθίζονται έτσι ακόμα περισσότερο στην επίπλαστη κατάσταση των διαδικτυακών κοινοτήτων. Και είναι αυτή η αναντιστοιχία ανάμεσα στην ζωή και την εικονική πραγματικότητα που τελικά οδηγεί στην κατάθλιψη. |